Reizen
guesthouse


13-daagse cultuurhistorische rondreis Soedan

sierrand

een bijzondere rondreis langs de culturele hoogtepunten in het noorden


Bijzondere rondreis door het noorden van Sudan, waarin alle historische bezienswaardigheden (en dat zijn er veel!) in een ontspannen tempo worden bezocht. Bovendien is er veel tijd om op de lokale marktjes te genieten van inheemse producten en kennis te maken met het dagelijks leven van de bevolking. U ontdekt een land dat nog authentiek is en puur, want Soedan is een fantastisch land dat nog niet ontdekt is door hordes toeristen. Het gebied waar we doorheen trekken - de noordelijke Nijlvallei - is rustig en veilig. U zult zeker genieten van de prachtige natuur met afwisselend uitgestrekte woestijnlandschappen met zandduinen en oases, de schaarse bewoners die we onderweg ontmoeten en de vergezichten over de Nijl, die op vele plaatsen een adembenemend uitzicht biedt, met stroomversnellingen (cataracten) en groene landbouwgebieden. Het is goed mogelijk dat we ook krokodillen zien in de Nijl. Uiteraard bezoeken we de grafvelden met de vele Nubische piramides. En we zien prachtige tempels, met zowel Afrikaanse, Egyptische, maar ook Grieks-Romeinse bouwstijlen, resultaat van de rijke historie van het land. Onze gids, archeoloog en gespecialiseerd in dit gebied waaruit hij zelf afkomstig is, vertelt u er graag alles over. Kortom, een reis die zeker veel indruk zal maken en een onvergetelijke ervaring zal zijn!
Prijs: € 1975,- p.p. (bij min. 4 personen)
  • incl. begeleiding, gids en entree, binnenlands vervoer, verblijf 4 x in een hotel, 3 x in tenten in de woestijn; overige dagen in huizen (zie reisbeschrijving voor details).
  • Op basis van volpension van dag 4 t/m 12.. Andere dagen logies/onbijt.
  • Travel permit en invitation letter verzorgd door onze Soedanese partnerorganisatie.
  • Excl. visum voor Soedan
  • Excl. vluchten (vraag ons advies!)
  • Vertrekdata:

  • individuele reis, vertrek is dagelijks mogelijk

BOEK DEZE REIS

markt Sudan Nubië

Dag 1 – aankomst in Khartoum

Aankomst in Khartoum, begeleiding op het vliegveld en transfer naar het hotel. Overnacht wordt in het Taka hotel (3*) in het centrum, 15 min. van het vliegveld.

Dag 2 - verkenning van Khartoum

We bezoeken het Mogran Park, waar we de samenvoeging van de Witte en de Blauwe Nijl zien die verder als een rivier noordwaarts stroomt richting Egypte. Aansluitend bezoeken we het Sudan National Museum. Het museum bevat vele archeologische vondsten en streeft er naar het Nubische culturele erfgoed te behouden. Enkele tempels in de tuin van het museum zijn met steun van UNESCO uit het wassende water van het Nassermeer gered, toen bij Aswan de stuwdam werd gebouwd. Complete tempels en graven werden verplaatst o.a. naar Kharthoum, om te worden gereconstrueerd bij het Sudan National Museum. Sommige van deze archeologische overblijfselen, bijna perfect bewaard gebleven, zijn bijna vierduizend jaar oud. De eerste verdieping herbergt bovendien vele christelijke fresco's, de rijkste collectie die tot nu toe is ontdekt in de Nijlvallei. Na het museumbezoek rijden we naar Omdurman en steken de witte Nijl over. Op de brug zien we de tombe van Mahdi. Mohammed Ahmed Al Mahdi leidde van 1881-1885 een succesvolle militaire campagne tegen de Ottomaanse-Egyptische regering van Sudan, die resulteerde in de verovering van Khartoum. Tenslotte bezoeken we het Etnografisch Museum, dat een interessante collectie bevat van voorwerpen van verschillende Sudanese stammen. Overnachting in Taka hotel.

Dag 3 - Khartoum – Bayouda woestijn - Dongola

Per 4-wheel drive door Omdurman richting de Bayoda woestijn voor een rit over een asfaltweg, 520 km naar Dongola stad. Buiten Omdurman zien we termietenkolonies verspreid in de woestijn. Onderweg kunnen we genieten van afwisselende landschappen. Na 300 km pauzeren we bij Multaga station. Voor we in Dongola arriveren, bezoeken we de vesting van Khandag, gebouwd door de Mamelukken op een strategisch punt aan de Nijl. Overnachting in Alqasr Hotel in Dongola.

Dag 4: Dongola - Sesibi - Soleb

We beginnen de dag op de lokale markt in Dongola. Vanaf hier tot aan de grens met Egypte is het gebied van de Nubiërs. We verlaten Dongola en gaan op weg naar Sesibi. Deze weg door de woestijn is onderdeel van de traditionele “40 days road”, de route die kamelencaravanen afleggen op weg naar Egypte. De kans is groot dat we die ook ontmoeten tijdens de reis. We lunchen onderweg, en nemen de tijd om het adembenemende Nijllandschap bij het dorp Tajab te zien. We rijden verder naar Sesibi (1.5 uur) waar we een bezoek brengen aan de tempel gewijd aan de god Aton, en relieken bevat van Achnaton (Amenhotep IV 1351 BCE -1334 vC). We rijden verder naar Soleb waar we kunnen genieten van de zonsondergang op de Amun tempel. Deze is gebouwd door Amenhotep III (1388 BCE - 1350 BCE); prachtige architectuur die lijkt op de Amun tempel in Luxor. Overnachting in een Nubische huis in Soleb.

Dag 5 – Soleb - Sedenga - Sai eiland

Bezoek aan de Amun tempel in Soleb (als u wilt bij zonsopgang). Daarna lopen we langs kleine boerderijen naar de Nijloever, waar de boeren hun land bewerken. Aansluitend rijden we naar Jebel Dosha, een berg in de buurt van de Nijloever, waar we de rotskapel van Thoetmosis III en drie andere uit de rotsen gehouwen monumenten zien. Vervolgens naar het dorp Sedenga en de tempel van koningin Tiye, echtgenote van Amenhotep III. We bezoeken ook de recent opgegraven begraafplaats in Sedenga; fascinerend door de vele kleine piramides. Daarna nemen we de veerboot over de Nijl naar Sai eiland, een boottocht van een half uur waarin we kunnen genieten van de schoonheid van de kleine eilanden rond Sai én kans hebben om krokodillen te zien! Op Sai Island overnachten we in een Nubisch huis.

Dag 6 – Sai Eiland – Arbri – Amara West - Tombus

Wandeling door de zeer omvangrijke lemen stad op Sai Island, omgeven door een dikke muur. Gebouwen werden in een rechthoek gebouwd, als een Egyptische vesting. In de 16e eeuw bouwden de Ottomanen een fort in het zuidelijke deel van de stad, waarvoor ze veel stenen hergebruikten. Ook zijn er duidelijke resten van een tempel te zien in het noorden van het fort en ten zuiden ervan zien we graven in Egyptische stijl met diepe schachten in het zand die duiden op ondergrondse kamers.
Daarna doorkruisen we de Nijl naar de stad Abri, lunchen in een lokaal restaurant, en bezoeken de archeologische site bij Amara west. We rijden door op een weg door de woestijn (ca. 3 uur) en passeren vele Nubische dorpen, prachtige uitzichtpunten over de Nijl en het rotsachtige landschap. De Nubische huizen zijn prachtig geschilderd en uniek ingericht. Via de stad Delgo rijden we in 30 min. naar de 3e cataract in de Nijl, waar het water wordt gebroken door vele kleine keien en stenen die uitsteken uit de rivierbedding. We rijden verder om Tombus te bezoeken, met Nubische rotstekeningen die dateren uit het oude rijk; vanaf 3100 v.Chr. We vervolgen onze route door de, verlaten de dorpen en rijden door de vallei van de bergen buiten Messida dorp tot we het dorpje Tombus bereiken. Overnachting in een Nubisch huis in Tombus.

Dag 7 - Tombus-Kerma-Kawa

Ochtendwandeling door het dorp Tombus. We bezoeken de stèle van Thoetmosis I ter herdenking van zijn overwinning op het Nubische koninkrijk Kerma. Vervolgens wandelen we langs het strand, met prachtig zicht op de Nijl, waar ondiepe granietrotsen een kleine cataract vormen, omringd door groene palmbomen aan beide Nijloevers. We lunchen in een lokaal restaurant in Kerma, waarna we de markt bezoeken. Vervolgens rijden we in ca. 30 min. naar de restanten van het koninkrijk Kerma. Dit gebied werd continu bewoond vanaf ca. 2500 v. Chr. tot 1500 v. Chr. Het was een van de vroegste stedelijke gemeenschappen in Afrika met een lokale economie gebaseerd op landbouw en veeteelt. Na verloop van tijd beheersten de machthebbers van Kerma de noord-zuid-handel op de Nijl. We zien ook de westelijke Deffufa (Nubische woord voor ‘oud gebouw’); een opvallend massieve lemen structuur van 19 m. hoog met een trap naar de top. Het gebouw was het belangrijkste religieuze centrum voor Kerma, omringd door werkplaatsen, openbare gebouwen en huizen. Het complex combineert Nubische en Egyptische architectuur. Aansluitend bezoeken we het Museum van Kerma dat door de interessante overblijfselen meer inzicht biedt in de geschiedenis van dit gebied. Vervolgens rijden we in een uur naar Kawa en overnachten in tenten in de woestijn, met rondom oase en spectaculaire zandduinen.

Dag 8 Kawa – Old Dongola - Karima

We nemen de tijd om te genieten van de prachtige oase van Kawa en gaan daarna naar de nabijgelegen Amun tempel. Kawa was een belangrijk religieus en stedelijk centrum in het Kushitische koninkrijk. Hoewel er slechts een tempel werd gebouwd door de Egyptische koning Toetanchamon, was het van belang door de strategische ligging en de verbinding via de woestijn route met de stad Napata. We vervolgen onze route richting Old Dongola (2,5 uur), het oude land van Makuria, een van de christelijke koninkrijken die bestonden tussen 580- 450. Het centrum van dit rijk werd gebouwd langs de Nijloever, een complex van prachtige kerken, kantoren en het paleis die waren versierd en geschilderd. We lopen door de overblijfselen van de stad, bezoeken de kerk, gebouwd op een heuvel met een prachtig uitzicht over de stad en het oude klooster. Daarna rijden we via de Nubische woestijn naar de Nijl, naar het einddoel van vandaag, Karima. Hier overnachten we in een Nubisch huis, vlakbij Gebel Barkal.

Dag 9 Karima – Gebel Barkal - Kurru

In de ochtend rijden we naar Kurru, 15 km van Karima (30 min), waar we de koninklijke begraafplaats bezoeken van de koningen en koninginnen uit de 25e dynastie van de zwarte farao’s, toen de Nubiërs regeerden over heel Egypte en Soedan. In die periode gingen Nubische koningen de titel farao geruiken en lieten ze piramides bouwen. Vroeg archeologisch werk onthult dat Kurru een goed versterkte, ommuurde stad was. We bezoeken twee grafkamers met goed bewaarde muurschilderijen. Daarna bezoeken we een vallei met versteende bomen. Terug in Karima bezoeken we Gebel Barkal, een massieve zandstenen berg 40 km stroomafwaarts van de 4de cataract. 100 m. hoog en 200 m. lang, met een spectaculair uitzicht op 75 m. hoogte. Deze berg was een bron van heilige mythen onder vroege Egyptenaren en Nubiërs. Tijdens het nieuwe koninkrijk en in de Nubische 25e dynastie, toen Nubiërs regeerden over Egypte, werd de stad bij Gebel Barkal bekend als Napata, met tempels en paleizen aan de voet van de berg. Dit was het belangrijkste heiligdom van het koninkrijk van de Nubische koningen, die beweerden dat de god Amun in de berg woonde. Ze bevestigden en bekroonden zo hun koninklijke macht. In 1870 na Chr. werd de componist Giuseppe Verdi zodanig geïnspireerd door de opgravingen bij Gebel Barkal, waaruit bleek dat Nubiërs vanuit Napata over Egypte hadden geregeerd, dat hij de legendarische opera Aida componeerde. We bezoeken de enorme Amun tempel, de tempel van de godin Mut en de piramides ten westen van de bergen. Als u wilt kunt u laat in de middag bij Gebel Barkal omhoog klimmen en genieten van de zonsondergang met uitzicht op tempels en piramides en de Nijl. Terug voor het diner en overnachting in een lokaal huis in Karima niet ver van Gebel Barkal.

Dag 10 Karima – Nuri – Gazali - Bayoda woestijn - Atbara
We beginnen de dag op de markt van Karima, daarna steken we de Nijl over en rijden naar de piramides van Nuri (20km, ca. 25 min). Nuri is o.a. de begraafplaats van een van de bekendste Nubische heersers, Taharka (680-669 v.Chr.). In het oude testament wordt zijn triomf over de Assyriërs genoemd. Daarna rijden we door de woestijn (26 km, 35 min.) naar de indrukwekkende ruïnes van een klooster in de Gazali Vallei. Daarna rijden we door de vallei en de Bayoda woestijn, waar we meestal nomaden van de Hassania stam ontmoeten. Uiteindelijk bereiken we de Nijl weer, die we oversteken via een brug om in de stad Atbara te genieten van een lunch in een lokaal restaurant. Dan verder naar de piramides van Meroe (50 km, 1 uur) waar we rond zonsondergang arriveren. Een imposant geheel; de piramides gebouwd op een heuvel omringd door gouden zandduinen. Deze begraafplaats werd gebruikt door de Nubische koningen en koninginnen van 270 v. Chr tot 320 na Chr. We lopen vanaf hier de korte afstand naar ons kamp in de buurt van de zuidelijke piramides. We kamperen in tenten in de buurt van Meroe piramiden (of tegen meerprijs in het Mozon Motel daar vlakbij.)

Dag 11 - Meroë piramides-Shendi-Mussawarat es Sufra-Naga
We staan vroeg op om ook in het ochtendlicht de piramides te zien. Daarna gaan we verder naar de koninklijke stad van het oude Meroë (metropool) (5 km, 7 min.) op korte afstand van de Nijl. Hier zien we de overblijfselen van tempels, paleizen en kantoren, ooit in de metropool gevestigd, en bovendien een goed bewaard gebleven Romeins badhuis. Verspreid over dit gebied zijn scherven te vinden van geglazuurd zwart ijzer en ijzererts: bewijzen dat Meroë befaamd was om zijn ijzererts al ver voor onze jaartelling. We rijden door naar Shendi, (50 km, 45 min), waar we een wandeling maken over de markt en lunchen in een lokaal restaurant. Ook bezoeken we een huis waar op traditionele wijze textiel uit katoen wordt geweven. Terug op verharde weg rijden we naar Mussawarat es Sufra (35 km, 40 min) en vervolgens via een woestijnroute door de Awatib Vallei in 30 min. de 20 km naar Mussawarat. Hier staat de leeuwentempel met zijn prachtige reliëfs. Vervolgens rijden we door naar een omvangrijk complex met een unieke architectonische stijl, heel anders dan alle andere in de Nijlvallei, met een complex van tempels; een heilige Meroïtische stad waar pelgrims van heinde en ver kwamen voor hun bedevaart. Tenslotte bekijken we in Naga (15 km, 30 min.) de Amon tempel, de Romeinse kiosk en genieten van onze laatste zonsondergang in de woestijn bij de Leeuwentempel. We kamperen in tenten in Naga.

Dag 12 Naga – Khartoum
Bij de tempels in Naga laten nomaden vaak hun kuddes drinken in de oude waterput, gebouwd in 1905. Vanuit Naga rijden we naar de 6e cataract (ca. 80 km; 1,5 uur); een prachtige groene gordel langs de Nijloever. Een motorboot brengt ons in ca. een uur naar de overkant. We stoppen op een eiland om te genieten van het uitzicht met watervallen, omgeven door vulkanische bergen. In dit prachtige groene riviergebied leven vele soorten vogels. Tenslotte rijden we terug naar Khartoum (120 km; 1,5 uur). Daar checken we in in hotel Taka, waar we wat kunnen rusten en opfrissen voor het diner in een goed restaurant in Khartoum.

Dag 13 - Khartoum – vertrek naar de luchthaven
’s Ochtends bezoek aan de markt van Omdurman en een wandeling langs de Nijl door de Abu Roaf straat, zeer interessant om te zien hoe de lokale bevolking nog vissersboten bouwt uit hout en waar vele lokale specialiteiten aan etenswaren worden verkocht. In de middag keren we terug naar het hotel, waar u zich op de terugreis kunt voorbereiden. Als afronding bezoeken we in de late namiddag de zeilclub aan de Blauwe Nijl, van waar we een prachtig uitzicht hebben, en waar we de oude boten kunnen zien liggen waarmee generaal Kitchener in 1898 Sudan binnenviel. Afscheidsdiner in een goed restaurant in Khartoum. Transfer naar de luchthaven voor uw vlucht terug naar huis.

Statue National museum Khartoum Sudan

 

Khartoum Sudan

 

Nubian monuments Sudan

 

Piramides Meroe Soedan

 

Nile Sudan felucca

 

Markt Omdurman

 

Nubische vrouwen Soedan